Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Вибираємо справжнє золото, а не підробку

Охочих заробити на довірливих покупцях вистачало завжди. Особливо приваблива для шахраїв торгівля ювелірними виробами, адже витрати у них у кілька разів менші за доходи. Золоті сережки, браслети, кольє – сфальшувати можна будь-яку прикрасу. Тому завдання кожного покупця – позбавити шансу себе обдурити. Про те, як розпізнати фальшивку, дізнаєтесь із статті.

Метали, що видають за золото

У жовтий колір пофарбовані різні речовини, що користуються зловмисниками. Підробляють золото за допомогою:

  • вольфраму;
  • міді;
  • срібла;
  • олова;
  • низькопробного матеріалу;
  • різних сумішей.

Вольфрам використовують для підробок білого відтінку. Іноді шахраї не дурять прямо, а замовчують. Тому, якщо магазин продає золоті каблучки, уточнюйте. Замість дорогоцінного металу там може бути імітація. Продавець пояснить – це циганське золото. Але так називають мідь, а ви постраждаєте через неуважність. Адже він не знав, що ви хочете купити справжнє – почуєте відповідь на претензії.


Замість білого золота аферисти видають звичайне срібло замість жовтого — оброблене вогнем (вермей). До цінних відносять обидві речовини, проте різниця у вартості між ними відчутна. Ніхто не захоче носити золоті браслети, які на перевірку виявилися сріблом.

Чисте олово сірого кольору, але таким сьогодні ніде його не застосовують. Його поєднання з міддю, сурмою, вісмутом називається п'ютер. Двосірчистий підвид – жовтого відтінку, його застосовують для позолоти меблів, статуеток. Ця субстанція також використається фальсифікаторами. Іноді її називають сусальним золотом.

Ще один тип обману – у складі дорогоцінного металу. Відомо, що кольє із золота у чистому вигляді не купити, інакше воно скоро деформується. Для міцності до нього додають мідь, срібло, цинк, нікель тощо. Від їхньої кількості залежить проба: чим більше лігатури, тим вона нижча, а вироби дешевші. Компанії з поганою репутацією видають за ходову 585 або престижну 750 низькоякісну 375.

Вироби із дешевих складових можуть покривати фольгою. Це називається позолотою, такі срібні предмети можна офіційно купити у ювелірних магазинах. Проте замовчувати про це не можна. А тим більше продавати в якості каблучок із золота дешевий дублікат із покриттям.

Деякі умільці видають сталь за благородну речовину. Те саме буває з іншими матеріалами сріблястого тону.

Види підробок

Починаючи з давніх-давен, з'явилася велика кількість варіантів, які пропонують ошуканці, зовні схожі на дорогоцінний метал. Між собою змішували різні субстанції, змінювали пропорції металу, шахраї постійно вдосконалювали техніку фальшування. Кожному варіанту було надано відповідне найменування:

Матеріали

Назва суміші в залежності від пропорцій

Мідь, алюміній

Ауфор, бронза алюмінієва, голдин

Золото, мідь

Накладна суміш

Цинк, мідь

Томпак, пінчбек, англійське та мозаїчне золото, гамельтонметал, латунь

Олово, бронза

Батбронза

Цинк, залізо, мідь

Айха

Срібло, золото, паладій

Палакарт

Дисульфід заліза

Пірит, сірчаний (залізний) колчедан, собаче, котяче, золото дурнів

Мідь, олово, цинк

Французьке та мангеймське золото, симілор, орайде, бронза

Мідь, алюміній, цинк

Дюраметалл

Золото, сульфід олова

Musiv

Нікель, мідь, платина, срібло, цинк

Платінор

Залізо, хром, нікель

Бельгіка

Срібло, золото

Нюрнберзьке золото, електрон

Деякі із сплавів офіційно використовуються для виробництва біжутерії. У такому разі продавець відразу застерігає, що продає не золоті кольє, а імітацію. При цьому деякі дизайнерські рішення майже порівнюються ціною до ювелірних прикрас.

Як не купити підробку

Придбати цей товар простіше, ніж здається. Для цього потрібно знати ознаки того, що браслети із золота та інші вироби – фальшивка. Повинні насторожити:

  1. Місце продажу. Ринок, підозрілого вигляду магазини або сайти, що паралельно торгують білизною або продуктами, підворіття – привід відмовитися від придбання цінних товарів. Купувати потрібно у торгових точках відомих брендів, які пропонують широкий вибір.
  2. Продавець. Громадянин напідпитку, що пропонує обручку, тому що потрібно похмелитися; благородна дама, що віддає останнє на лікування сина; балакучий молодик, який не дозволяє вам вставити слово, ― перераховувати подібні типажі можна довго. Часто вони виглядають дуже правдоподібно, з деякими навіть ви будете знайомі. Продавець, якщо йому варто довіряти, має виглядати як ювелірний магазин: специфічні прилавки, гарне світло, охоронна система, охайні люди. На сайті розміщують великий каталог із докладними фото, описом.
  3. Погані відгуки. Почитайте в інтернеті інформацію про продавця. Якщо були випадки обману, найімовірніше, хтось їх уже виявив, описав на одному із форумів. Особливо це стосується покупок через сайти.
  4. Зовнішній вигляд виробу. Непоказні, тьмяні, зі сколами, шорсткою поверхнею, нерівномірно граненим камінням золоті сережки чи інші предмети мають викликати підозру. Якщо замовляли доставку, перевірте відповідність фото. Штамп з пробою повинен бути рівно по центру, під лупою добре видно значки, цифри. До виробу прикріплено бірку з точними характеристиками.
  5. Великі знижки, ціна нижча за середньоринкову. Дешевий товар – неякісний, подібних прикладів багато.
  6. Поспіх продавця. Якщо йому терміново потрібно кудись йти або вже за вашою спиною стоїть інший покупець, який не торгується.

Якщо ви бачили в кіно, як хтось випробовує на справжність монету, покусуючи її, знайте: показаний спосіб перевірки сьогодні застарілий. З 999 проби, такої м'якої, що на ній залишається слід зубів, сучасні ювеліри не виготовляють прикраси. А нижчі досить жорсткі, щоб витримати укус.

В Україні афери кримінальні. При їх виявленні звертайтеся із заявою до поліції, але готуйтеся до затяжного судового процесу. Тому будьте обережні, відмовляйтеся від підозрілих покупок.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд