Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Історія ювелірних прикрас

Сьогодні каталоги магазинів з коштовностями навперебій пропонують товари на будь-який смак. Модні критики обговорюють тренди сезону, дизайнери виготовляють колекції. Насолоджуючись створеними ними шедеврами, багато у кого виникають питання, звідки з'явилися ювелірні вироби? Щоб стати такими, прикрасам довелося пройти багатовіковий шлях.

Основні тенденції ювелірного мистецтва

Для кожного з відомих стилів характерна схожість у композиції, використаних матеріалах та фарбах, візерунках. Історія ювелірних виробів сформувала такі тренди:

  • романський стиль (Х—ХІІ ст.);
  • готика (ХII—ХVI ст.);
  • ренесанс (ХIV—ХVII ст.);
  • бароко (1600—1725);
  • рококо (1725—1775);
  • класицизм (ХVII—ХІХ ст.);
  • ампір (перша третина ХIХ ст.);
  • сучасний (з 1990 р.)

Паралельно розвиваються романтизм, георгіанський, вікторіанський стиль (романтичний, гранд, естетичний), крафтове мистецтво, ар-нуво, едвардіанський. У ХХ ст. з'являються ар-деко, ретро, модерн та інші.

Ювелірні прикраси у давніх державах

Уперше золото почали приміряти єгиптяни, це сталося близько 3 тис. років тому. Тоді ж позначилися перші спроби сформувати з нього витвори мистецтва. У Стародавньому Єгипті попит мали фігурки богів, тварин, квіти. Поступово їх стали інкрустувати камінням: лазуритом, бірюзою, червоним агатом.

У Стародавній Греції популярною була філігрань — тонкий дріт, скручений візерунками сіткою. Утворилася традиція прикрашати шию золотим ланцюгом. Сережки в той період виготовляли у формі каблучок, зображували на них голови коней, маски, богинь.

У Стародавньому Римі аксесуари інкрустували бурштином, гірським кришталем, алмазами. Золото було доступне тільки найвищій знаті, звичайні люди носили срібло, раби найдешевші метали.

Незважаючи на негативну роль варварів в історії, у них також процвітали дорогоцінні метали. Хоча деякі науковці стверджують, що знайдені твори були відібрані у жителів країн, які завдяки ним зникли з Землі. У моді були геометричні фігури та вставки із кольорового скла на золоті.


У Київській Русі прикраси одягали на людину, щойно вона з'являлася на світ. Актуальними були:

  • бісер;
  • ланцюжки та хрестики;
  • бурштин;
  • шийні гривні;
  • накладки на ремені;
  • колти — підвіски на головний убір;
  • браслети із зображенням змії, у вигляді колосків.

Перевагу віддавали міді, сріблу, позолоті та бронзі. Їх прикрашали візерунками, намистинами, вирізали тварин. Золото носила знать.

Епоха Середньовіччя та ювелірне мистецтво

У часи Візантійської імперії стався розквіт майстерності дорогоцінних виробів. Тоді з'явилися камеї – голови чи фігури у профіль, анфас. У моду увійшли аметисти, сапфіри, смарагди, морські перли. Використовувалося кругле огранювання кабошон.

У Європі у XII-XIII ст. процвітав готичний стиль. Центральною лінією через усі вироби проходила лілія, яку асоціювали з короною. З того часу мало що збереглося, оскільки тоді старі твори розплавляли, щоб виготовити з них нові. Усе, що дійшло до наших днів, одержано завдяки чумі. Коли вона розбушувалася, померлих залишали у всьому, що на них було, а пограбувати могили ніхто не наважувався.

Період Ренесансу

У цей час іспанці відкрили морські шляхи та підкорили Африку, Америку, Індію. Відібрані в індіанських племен золоті статуї богів переплавляли на великі важкі ланцюги та масивні персні, якими у великій кількості прикрашали пальці.

У ХVI ст. зневага до гігієнічних нормам викликала бум парфумів та ароматичних олій. Для них виготовляли флакони у формі апельсина, що розкривається.

Новинка епохи Ренесансу – неограновані чорні алмази, які змінили важкі золоті ланцюги. Фігурки поступилися місцем бантам, усипаним огранованим камінням. Цей період вважається початком обробки коштовностей насічками. Так обробляли рубін, сапфір, топаз, діамант. Ними розшивали одяг, наносили на пряжки. Ювеліри часто використовували срібло.

Бароко відрізняється яскравими квітами, витягнутими натуральними перлами, а з круглого робили багаторядні намиста. Тоді ж вигадали сережки-жирандоль (люстри), сквалаж (ажурні брошки та кольє), де Севіньє (банти з підвісками).

Мистецтво ХVII—ХIХ століть

Для рококо характерні срібло, завитки, плавність ліній, пастельна гама кольорів, витонченість. Сережки прикрашають великими огранованими діамантами та рухомими підвісками (бріолез). З характерних на той час видів виділяється:

  • егрет — перо на капелюсі або зачісці, оброблене коралом або блакитною бірюзою;
  • цитернадель ― ажурні рухомі жіночі шпильки;
  • портбукети — брошки, в які вставляли живі квіти.

У XVII ст. з'являються стомакери — щитки для жіночих корсажів, оправи з дорогоцінного каміння для Біблії та Євангелія, брошки зі вставками блакитного, рожевого кольору, емаллю. Чоловіки носять ордени, пряжки, брелоки, шпаги з усипаними камінням рукоятками. Пізніше з'являються шатлен (ланцюжок на годинник) і сотуар (перлинні нитки, якими прикрашали зачіски та сукні). Поширення отримують привезені з Чехії гранати, що імітують діаманти кварц та стрази.

На початку ХІХ ст. розкіш поступово йде. Сережки та ланцюжки стають тонкими. Майстри починають використовувати ограновану сталь. Популярним стає листя і гілки лавра, дуба.

Ампір — період розквіту біжутерії. У виробах застосовують різноманітні сплави, латунь, чавун, глину. Після розгрому Наполеона Бонапарта з'являються медальйони з портретами родичів, що померли, наповнені їх волоссям. Стають модними парюри (комплекти), римська мозаїка із зображенням міст.


Ювелірні вироби у сучасності

ХХ століття стало періодом технократії, тут виділяють такі основні напрямки:

  • кубізм;
  • конструктивізм;
  • абстракціонізм;
  • футуризм;
  • хай-тек;
  • стімпанк.

Кубізм характеризується використанням геометричних фігур. Конуси на сережках, паралелепіпеди на підвісках, незграбні браслети, кристали у вигляді призм створюють стильний образ.

Конструктивізм відрізняється складними виробами, здатними трансформуватися. Їх можна підлаштовувати під настрій.

До абстракціонізму можна застосувати вираз: «Хочу те, не знаю, що». Химерні вигини, асиметричні форми, несподівані ефекти – вибір багатьох відомих особистостей.

Футуризм використовує у прикрасах космічну тематику. Вироби для чоловіків та жінок можна відрізнити лише за розміром.

Хай-тек експлуатує тему технологій. Наприклад, дизайнер з Мадрида Паола Мірай придумала застосовувати для сережок, брошок, браслетів, запонок материнську плату.

Стімпанк повертає людей у вікторіанську добу. Виготовлені сучасними майстрами предмети роблять антикварними, прикрашають шестернями, годинниковими механізмами, пенсне. Інтернет-магазини пропонують великі колекції таких робіт за різними цінами.

Крім того, популярність не втрачають вироби, вигадані ювелірами багато років тому. Це стосується багатоярусних перлів, елементів флори і фауни, масивних ланцюгів, підвісок, сережок-кілець. Тому сміливо розфарбовуйте своє життя тими прикрасами, які припали вам до смаку. Бути у тренді легко, формуючи свій власний стиль.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд