Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 8:00 до 20:00 без вихідних

Як доглядати за діамантами

Каблучки з діамантами, а також інші ювелірні прикраси потребують особливого догляду. Якщо не стежити за дорогоцінним виробом, він з часом втратить первісний блиск і потьмяніє. Щоб не допустити цього, необхідно правильно прочищати прикрасу час від часу, а також зберігати її в темному місці, куди не проникають сонячні промені.

Правила догляду за діамантами і золотом

Доглядати за благородними металами нескладно, але спершу потрібно засвоїти кілька простих принципів:

  1. Не торкайтеся поверхні прикраси голими руками, при очищенні обов'язково надягайте рукавички. Коштовне каміння дуже чутливе до жиру, особливо до того, що знаходиться на шкірі людини. Гумові рукавички рятують від подібного.
  2. Перш ніж чистити камінь від бруду, знайдіть м'яку безворсову серветку або шматочок оксамиту. Не використовуйте першу-ліпшу тканину.
  3. Зробіть мильний нізьколужний розчин, бажано теплий. Опустіть сережки з діамантом або іншу прикрасу в рідину, потім протріть ганчіркою і залиште виріб у воді ще на кілька хвилин. Після процедури необхідно витерти поверхню прикраси насухо.
  4. Не сушіть діаманти на сонці, інакше вони зблякнуть під впливом ультрафіолетових променів. Максимальна температура — 30 градусів. Фен для висушування прикрас теж не варто використовувати.
  5. Не промивайте прикраси під проточною водою. В іншому випадку на поверхні виробу утворюється неприємний наліт, позбавитися від якого не так просто.
  6. Як засоби очищення можна використовувати медичний спирт або горілку, але тільки в складі розчину. Рідину необхідно розбавити теплою і чистою водою.
  7. Уникайте механічних пошкоджень. Діамант — міцний камінь, але після ограновування його характеристики змінюються. При найменшому пошкодженні на поверхні виробу можуть утворитися сколи, а в цьому випадку буде потрібне повторне огранювання — не найлегша і дешева процедура.
  8. Знімайте ювелірні прикраси при відвідуванні сауни, масажних салонів, а також під час перельотів в інші країни. Високий температурний режим і різка зміна сезонів можуть негативно відбитися на стані виробу.
  9. Ретельно перевіряйте кріплення каменю. Згодом вони слабшають і не так міцно утримують діамант, через що він в один момент може випасти і загубитися. Щоб запобігти неприємності, стежте за тим, наскільки добре закріплений камінь.

Інкрустовані діаманти — тільки частина прикраси. Вони сусідствують із золотом або сріблом, а отже, вам доведеться повністю промивати виріб. Перед початком процедури важливо врахувати той факт, що благородні метали дуже чутливі до агресивної хімії.

Для полегшення процедури ви можете використовувати зубну щітку, але тільки з м'якими ворсинками. Під час процедури особливу увагу приділіть застібці, місцям закріпки каменю і різних отворів, де може накопичуватися бруд. Багато людей намагаються видалити його за допомогою тонкої голки, але це — велика помилка. Гострий кінчик інструменту легко залишає на поверхні подряпини і погіршує становище.

Бажано показувати прикрасу майстру як мінімум раз на півроку, щоб він оцінив її стан і дав правильні рекомендації щодо догляду. Також майстер може провести професійну очистку ювелірного виробу, якщо це необхідно.

Список речовин, здатних заподіяти шкоду діамантами

Ні в якому разі не використовуйте для очищення ювелірних виробів такі засоби:

  1. Хлорку. Основні можливості цієї речовини — повне знебарвлення золота і утворення нальоту на поверхні каменю. Якщо бажаєте зіпсувати діамантове кольє або іншу прикрасу, це — найкращий спосіб.
  2. Йод. Він відомий завдяки здатності забарвлювати поверхню ювелірних виробів, надаючи їм неприродно жовтий відтінок. Видалити сліди цієї речовини практично неможливо.
  3. Оцет і перекис водню. Ці засоби окислюють золото і сприяють утворенню білястого нальоту.
  4. Мийні засоби і порошки з високим вмістом лугу. Через них поверхня каменю швидко тьмяніє і втрачає колишній блиск.

Отже, якщо у вас з'явилося кольє з діамантами, каблучка або браслет, уважно вивчіть правила догляду. Коштовне каміння прекрасно виблискує на сонці, але піддавати їх впливу променів довгий час не можна, інакше прикраса потьмяніє. Ось чому багато ювелірів рекомендують зберігати вироби в темних оксамитових коробочках, далеко від світла.

Різновиди діамантів

У список стандартних характеристик ювелірного каменю входять:


  • тип огранювання;
  • чистота;
  • каратності;
  • колір.

Якщо дивитися за відтінками, то стане ясно, що на піку популярності знаходяться безбарвні камені з білосніжним сяйвом. Вони вважаються класичними. Серед любителів оригінальних підвісок з діамантами користуються попитом вироби з яскравих мінералів. На колір останніх впливають різні фактори, включаючи рівень радіації, хімічний склад і зміни всередині атомної решітки.

Наприклад, камені блакитних і жовтих відтінків — це результат хімічної реакції, у той час як зелені — результат впливу радіації. Трансформація атомної решітки зазвичай надає мінералам червоний або рожевий відтінок.

Каратність — вага діаманта. Один карат — це 0,2 г. При бажанні ви можете знайти спеціальну таблицю і обчислити співвідношення потрібного каменю. У випадку зі вартістю принцип стандартний: чим більше діамант, тим вище ціна.

Як правильно доглядати за виробами з дорогоцінними каменями

Один з найпростіших способів — дотримання правил зберігання. Виберіть скриньку з оббивкою з м'якої тканини і закріпіть у ній виріб так, щоб він був щільно зафіксований. Не варто складати всі прикраси разом, інакше вони почнуть тертися одна об одну і втратять сяйво. Кращий спосіб — шкатулка з декількома відсіками для кожного виробу або кілька коробочок з оксамитовою оббивкою.

Діаманти зберігаються в темному місці, куди не потрапляють сонячні промені і найменша волога, що дозволяє зберегти їх первозданний блиск на довгий час.

Очищення діамантів

Найбезпечніший спосіб очистити ювелірний виріб — вдатися до ультразвуку. Він відмінно обробляє прозорі дорогоцінні камені, видаляючи пил, бруд, жировий шар. Додатково під час професійного чищення майстер перевіряє кріплення і, якщо вони недостатньо міцні, лагодить прикрасу. Але є і мінус — у випадку з кольоровими цей метод не спрацює, тому доведеться шукати інший. Тут краще запитати рекомендації у досвідченого ювеліра. Він підкаже, як правильно очистити кольорові діаманти в домашніх умовах, і допоможе відразу уникнути багатьох помилок.

Якщо бажаєте помити прикрасу, не вдаючись до послуг сторонніх людей, то використовуйте розчин з теплою водою. Але не обирайте господарське мило — воно негативно впливає на поверхню ювелірних прикрас. Також не можна використовувати надмірно гарячу воду, понад 30-ть градусів, інакше виріб потьмяніє.

Після підготовки розчину занурте в нього виріб і залиште на 10—15 хвилин, потім витягніть, протріть зубною щіткою або серветкою і промийте під чистою водою. Підбираючи засіб, ні в якому разі не задивляйтеся на соду або зубну пасту. Так, ці речовини добре борються з брудом, але при цьому можуть призвести до пошкодження поверхні ювелірної прикраси.

При грамотному догляді виріб прослужить протягом довгих років. Якщо ви будете правильно зберігати і прочищати ювелірні прикраси з діамантами, камені не втратять первісного сяйва навіть протягом років і продовжать радувати власників та оточуючих неповторним блиском.

Попередня Наступна

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд