Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Лазурит – небесний камінь

Камінь небесно-блакитного кольору під назвою лазурит відомий людству вже приблизно 3000 років. Золотисті прожилки і скляний шовковистий блиск виділяють його серед інших мінералів. У давнину його навіть прирівнювали до золота за цінністю і використовували для інкрустації королівських прикрас та оформлення храмів.


Чим унікальний лазурит

Вважається, що давня історія каменю бере початок від його виявлення на кордоні Таджикистану й Афганістану, в області Бадахшан. Там добували мармур для побудови храмів і палаців. У брилах були помічені прожилки яскраво-синього кольору різних розмірів. Лазурит, значення якого в той час оцінили як магічне, оголосили символом божества Тенгрі.

Він був дуже популярний у Стародавньому Єгипті, йому приписували здатність наділяти мудрістю. У середньовічній Європі вважали, що синій мінерал приносить удачу і захищає від впливу злих сил. Римляни також цінували самоцвіт за дивовижну красу.

Лазурит – камінь напівдорогоцінний. У природі його добувають здебільшого з мармуру, він зустрічається у вигляді прожилок або брил. Якщо лазурит знаходять у складі гірської породи, що складається також з інших мінералів, таке утворення називають ляпіс-лазур. Камінь являє собою складну суміш із кількох хімічних елементів: натрію, кисню, сірки та алюмінію. У деяких випадках присутні кальцій і польові шпати. Вкраплення піриту створюють ефект золотих прожилок.

Твердість матеріалу за шкалою Мооса – 5,5 одиниць. На зламі він злегка зернистий. Лазурит – непрозорий самоцвіт, що має глибокий насичений колір. Завдяки низьким показникам щільності його легко обробляти і надавати форму.

Різноманітність відтінків

Колір мінералу формується залежно від кількості сірки в складі. Насичений відтінок свідчить про її велику кількість. Зустрічаються такі варіанти:

  • ліловий;
  • яскраво-синій;
  • бузковий;
  • світло-блакитний;
  • зеленуватий;
  • бірюзовий.

До цікавих властивостей лазуриту належить те, що буває однорідним і з різними включеннями. Камінь із золотими прожилками – найцінніший. Бувають зразки з сірими смужками. Колір багато в чому залежить від родовища. Найкрасивішим визнано афганський камінь, який видобувають у Сар-е-Сангв, що розташований на північному сході країни. Копи цього родовища визнані найдавнішими.

Розрізняють три різновиди афганських мінералів:

  1. Суфсі – недорогий самоцвіт із зеленуватим відтінком і вкрапленнями;
  2. Асмані – небесно-блакитний мінерал;
  3. Ніілі – найцінніший яскраво-синій самоцвіт.

Мінерали, які видобувають в Чилі та Памірі, як правило, світлі. На кордоні Китаю і Монголії зустрічаються камені з візерунком зі світлих смуг і плям.

Лазурит у ювелірних виробах

Краса і податливість пояснюють популярність цієї коштовності. У ювелірному виробництві цінуються зразки великого розміру, якими інкрустують:

  • кольє;
  • сережки;
  • кулони;
  • каблучки.

Також з огранованих намистин збирають намиста і браслети. Ювеліри створюють цілі комплекти прикрас, де камінь лазурит займає ключове місце. У каталозі інтернет-магазину є багато прекрасних моделей на будь-який смак.

Для надання привабливої форми і розкриття природної краси застосовують різні види огранювання. Найбільш популярні такі техніки:

  • Кабошон – полірування, гладка опукла верхня поверхня і плоска нижня. Є й інші варіації у формі кулі, овалу, краплі.
  • Фасетна – створення граней, що відбивають світло і надають блиску. Фасети роблять на заготовках різних форм.
  • Кругла – розкриває красу, забезпечує рівномірний доступ світла.

Також застосовують різні фантазійні техніки. Ціна ювелірного виробу багато в чому залежить від типу, складності та трудомісткості ограновування. При виборі прикраси будьте уважні, щоб не купити підробку. Як імітацію благородного самоцвіту часто використовують дюмортьєрит. Його нескладно відрізнити від оригіналу за тьмяністю. Справжній лазурит яскраво блищить і сріблиться.

Підробкою може бути і недорогий пофарбований мінерал. Щоб перевірити справжність, проведіть ним по вологій поверхні. Підробка залишить кольоровий слід. Содаліт схожий на лазурит, але він більш прозорий. Подивіться крізь нього на сонце. Якщо він просвічується, це підробка.

Магічні властивості каменю лазурит

У західних культурах вважають, що синій самоцвіт приносить удачу і добробут. У східних країнах його сприймають як символ любові та процвітання. Стародавні цілителі використовували як талісман для захисту від злих духів. Сучасні літотерапевти застосовують небесний камінь для зняття болю, очищення крові, під час лікування захворювань нирок і шкіри. Також є повір'я, що прикраса з лазуритом полегшує пологи.

Можливо, вам цікаво, кому підходить лазурит за знаком Зодіаку. Овнам, Тельцям і Ракам. Позитивно він вплине на Левів і Дів. Але ідеальна сумісність у нього з Терезами і Скорпіонами.

Із чим носити лазурні прикраси

Асортимент виробів, інкрустованих цим каменем, дуже різноманітний, і в Україні можна замовити товари на будь-який смак. Оправи виготовляють з дорогоцінних металів, найчастіше – срібла. Його холодний відтінок підкреслює і доповнює красу небесного каменю.

Ювелірні вироби з такими вставками досить популярні. Вони пасують блакитнооким жінкам, ідеально поєднуються з чорним і білим вбранням. Це створює благородний контраст. Лазурит вдало сусідить із лабрадором, моріоном, малахітом, перлами та агатом. Добрими сусідами стануть аквамарин, топаз і смарагд.

Поради щодо догляду

Вода негативно впливає на камінь, тому перед миттям рук, прийняттям душу і плаванням прикраси потрібно зняти. Час від часу виставляйте коштовності на сонце: завдяки природному світлу вони стануть ще яскравішими. Зберігати сережки, браслети та інші вироби краще у вельветових мішечках. Чистити вироби потрібно вологою м'якою серветкою і витирати насухо. Вибравши прикраси з лазуритом, ви додасте образу яскравості та свіжості. Правильно доглядайте за ними, щоб надовго зберегти красу.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд