Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Обсидіан і його значення: факти, характеристика та правила зберігання

Про обсидіан людство знає не одну тисячу років. Уперше його описав Теофраст у 320 до н. е. Про цей камінь кажуть: «Народжений у самому серці Землі», «Вулканічне скло». Він унікальний і належить до категорії мінералоїдів. У кам'яному віці камінь був дуже популярний, тому що обсидіан використовували для виготовлення різних знарядь.


Історичні факти про обсидіан

За час, протягом якого люди знають про камінь вулканічного походження, його використовували по-різному. У поселеннях Майя з нього виготовляли списи. Стародавні люди використовували вулканічний камінь обсидіан для магічних куль, дзеркал. Має він і релігійну складову в історії. На поверхню мінералу можна наносити молитви, зображати лики святих.

Родовище та особливості

Обсидіан – гірська порода. Це визначає його родовище – території з вулканічною активністю. Вчені вже кілька десятиліть вивчають родовища. Особливо в аспекті стародавніх людей, які ходили добувати його на значні відстані від місць поселень.

За своєю природою утворення мінералоїду тісно пов'язане з кислим вулканізмом на основі ріолітів. Це характерно для континентальних околиць і внутрішньоконтинентальних морів. З цієї причини склад на основі базальтів зустрічається вкрай рідко. Основні місця видобутку: Еквадор, Індонезія, Вірменія, Ісландія, Туреччина, США, Мексика, Перу, Японія та ін.

Характеристики: блиск, колір, твердість

За шкалою Мооса твердість каменю становить 5 з 10 одиниць. З огляду на вулканічне походження, температура плавлення висока – в діапазоні від 1200 до 1500 градусів. Блиск – скляний. За своєю природою обсидіан камінь непрозорий. Він утворений із лави. Колірна гамма залежить від родовища. Може бути як безбарвним, так і чорним, червонувато-бурим, сірим, зеленим, темно-синім.

Лікувальні та магічні властивості

Обсидіан має низку корисних властивостей. Він здатний впливати на захворювання шлунково-кишкового тракту і сечовидільної системи, допомагає швидше подолати застуду внаслідок переохолодження. На цьому корисні дії не закінчуються, тому що обсидіан камінь властивості свої проявляє і щодо хвороб хребта, ревматизму, артеріального тиску. Рекомендується носити з ним прикраси.

Магічні властивості відомі ще здавна. Стародавні шумери вірили, що в обсидіані сила Сатурна, Урана і Сонця. Це сильна комбінація, тому з ним треба обходитися обережно. Також його використовують як амулет. Він перешкоджає людям робити погані вчинки і допомагає усвідомлювати свої недоліки. В обсидіані вулканічна сила. Рекомендується носити його людям, які прагнуть змін у житті.

Астрологічна сумісність і сила

Дивовижний мінерал перебуває під заступництвом Плутона. Астрологи кажуть, що він підходить для Лева, Стрільця та Овна. Як талісман вироби з обсидіаном потрібно носити Водоліям і Близнюкам. Категорично не рекомендується камінь для Раків і Дів.

Якщо ви цікавитеся, кому підходить обсидіан ще, тоді варто згадати про Скорпіонів. Він допомагає їм стати рішучішими. А Стрільці з ним зможуть розкрити свій прихований талант. Сила амулета подвоїться, якщо його носитимуть жінка з ім'ям Наталя і чоловіки, яких звуть Ілля.

Застосування в ювелірній ніші

Обсидіан досить крихкий. Прикраси з ним потрібно носити акуратно, і звертати увагу, щоб камінь був надійно закріплений. Ювелірний спосіб – використовувати глуху оправу. Він добре в ній виглядає. Популярні прикраси: намиста, браслети, кулони, амулети. Асортимент великий, тому для ювелірного мистецтва обсидіан значення має вагоме.

Поєднання з іншими каменями

Земна стихія передбачає гармонійний взаємозв'язок з аналогічними каменями. У виробах і прикрасах їх можна поєднувати. У списку союзників є такі: яшма, агат, нефрит, смарагд, бурштин, агат, авантюрин, онікс. Можна також пробувати поєднувати з гранатом і сердоліком, гірським кришталем, але категорично не рекомендується з рубіном.

Вартість природного каменю

Замовляйте прикраси з вулканічним склом. Воно вважається доступним, а ціна залежить від розміру, огранювання, обробки, кольору. На спеціалізованих ресурсах вартість одного обробленого каменю становить у середньому 500-600 грн. Якщо в природному вигляді без ограновування і полірування, поштучно – в межах 200-300 грн. Ціна на готові ювелірні вироби залежить від складності роботи, ваги каменю, його рідкості. Впливає і використовуваний дорогоцінний метал, його кількість.

Як відрізнити природний камінь від підробки

Відрізнити природний мінерал від підробки дуже просто. Звертайте увагу на матовий блиск. У натурального каменю його видно в поєднанні з глянцем. Обсидіан не може бути виключно блискучим або матовим. Важливо відзначити й такі ознаки:

  • наявність вкраплень;
  • повільне нагрівання каменю (низька теплопровідність);
  • перламутровий блиск на сонці.

Низька теплопровідність легко перевіряється. Для цього необхідно потримати мінерал у руці. Якщо перекласти в іншу, він залишиться таким же прохолодним. Теплий камінь свідчить про підробку.

Умови зберігання та догляд за прикрасами з обсидіаном

Правило зберігання говорить: прикраси з вулканічним склом повинні лежати окремо від усіх інших. Природні властивості обсидіану роблять його вразливим. Поверхню легко подряпати, що візуально зіпсує виріб. Згодом такі пошкодження стають причиною тьмяного кольору.

За необхідності почистити прикрасу, використовують мийний засіб і теплу воду. Після процедури миття не можна сушити феном. Краще промокнути сухою чистою ганчірочкою від крапель води.

В інтернет-магазині AURUM в каталозі можна побачити ефектні моделі браслетів, сережок з обсидіаном. Ювелірний товар на вибір з доставкою по Україні. Обсидіан став для багатьох відкриттям. Його часто плутають із чорним оніксом або шпінеллю, але природа їхнього походження зовсім інша. І це відображається не тільки на візуальній відмінності, а й на енергетичному рівні.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд