Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Магія котячого ока

Хризоберил – саме так називається мінерал зеленувато-жовтого кольору з характерним відблиском світла, що нагадує зіницю. Такий самоцвіт має дуже містичний вигляд і заворожує. Тому й називають його в народі котячим оком. А ще приписують незвичайні магічні властивості та вірять, що він може стати найсильнішим оберегом для власника, якому пасуватиме така енергетика. Усе про мінерал котяче око та його особливості – в огляді.


Історія та сучасні родовища

Про камінь дивовижного зелено-жовтого кольору з відблиском чи не вперше згадує давньоримський письменник Пліній Старший. Вважається, що в стародавні часи амулетами з котячим оком володіли лише жерці та знатні особи. Через містичний дизайн наші предки використовували його тільки в оберегах та для проведення магічних ритуалів, і не розглядали як елемент декору чи можливе доповнення до будь-яких прикрас. Довгий час його навіть уникали, бо вважали диявольським, вірили, що самоцвіт ховає від Бога добрі справи людини та прирікає її на вічні муки в пеклі.

Сьогодні ж ювелірні вироби з котячим оком мають неабиякий попит. До речі, камінь вагою 300 каратів мала у своїй колекції навіть британська королева Вікторія. А принц Англії Артур подарував каблучку з такою вставкою своїй коханій Луїзі.

Ще одна особливість каменя – його унікальність. Знайти натуральний хризоберил не так легко. Найбільші родовища розташовані на Шрі-Ланці, у Бразилії, Індії та на острові Мадагаскар.

Характеристики мінералу

Котяче око – мінерал, який надзвичайно твердий, може подряпати скло. Також камінь має високу щільність – 3,96 г/см³. Але попри це залишається доволі крихким, і його легко пошкодити прямим ударом по поверхні.

Цікаво й те, що самоцвіт можна знайти в незвичайних відтінках: медово-коричневому, яблунево- та блакитно-зеленому, лимонно-жовтому чи навіть золотистому. Але не варто плутати хризоберил з іншими самоцвітами, що теж можуть нагадувати око кішки:

  • невритом;
  • кварцом;
  • турмаліном;
  • скаполітом.

Їх також сьогодні часто називають котячим оком, проте це не так і створює багато плутанини в розумінні справжньої цінності натурального мінералу.

Магічні історії та лікувальні властивості

Вірування щодо містичної сили каменя з роками кардинально трансформувалися: від остраху через його начебто диявольське походження до нестримного бажання володіти силою, якою наділяє самоцвіт. Вважається, що мінералу під силу розсіяти погану енергетику довкола людини й уберегти її від лиха. Ювелірні прикраси із цією вставкою носять для привернення удачі та притягування багатства. А ще котяче око позитивно впливає на характер людини:

  • сором'язливим додає впевненості;
  • а надто рішучих робить поступливішими та стриманішими у своїх рішеннях.

І лише злих та осіб із поганими намірами такий кристал карає – він допомагає їм втілювати всі лихі наміри й у результаті позбавляє спокою та щастя.

Цікаво, що котяче око, властивості якого не обмежуються лише містикою, використовують також для лікування різних недуг. Обереги з такою вставкою носять для запобігання ускладненням хвороб горла, вироби з каменем дарують людям, що страждають безсонням. Вважається, що щоденне носіння сережок, браслета чи кулона з котячим оком позитивно впливає на здоров'я людей, які мають в анамнезі хвороби суглобів, очей чи крові, лікують захворювання кишково-шлункового тракту або бронхіальну астму.

Котяче око й астрологія: кому підходить камінь

Найбільше ювелірні вироби з хризоберилом підходять представникам знаків Повітря та Землі. Ракам, Рибам і Скорпіонам рекомендовано носити прикраси з ним, щоб ті контактували зі шкірою, а саме – браслети, підвіски. Козерогам, Стрільцям та Овнам такі вироби додають життєвої гармонії та спокою. Дівам, Тельцям і Близнюкам допомагають з упевненістю починати нові проєкти та успішно їх завершувати. Для Терезів котяче око стане справжнім любовним талісманом, а Левам додасть наснаги підкорювати нові вершини на кар'єрних стежках. І лише Водоліям краще не захоплюватися носінням прикрас із каменями зелено-жовтого кольору: вони можуть ослаблювати представника цього знаку.

Питання стилю: із чим носити вироби з котячим оком

Асортимент дивовижних моделей прикрас із містичним кристалом дає змогу підібрати в Україні той варіант, що пасуватиме кожній конкретній людині. Стилісти радять не поєднувати такі вироби з надто яскравим одягом чи іншими ювелірними творіннями. Котяче око – самодостатній камінь, який привертатиме всю увагу. Сережки чи кулони із самоцвітом гарно поєднуються з довгими сукнями чи легкими заквітчаними спідницями, блузами. Діловому стилю пасують каблучки чи печатки з інкрустацією хризоберилом. Особливо вдалим є поєднання прикрас із котячим оком з одягом в етнічному стилі. За цих умов камінь має однаково гарний вигляд в оправах із металу і білого, і жовтого відтінків.

Якщо любите бути в центрі уваги чи бодай трішки вірите в магію, якою манить котяче око, воно вдало доповнить вашу колекцію прикрас. Вибирайте з каталогу товари, які підійдуть за розміром та вартістю і переконайтеся, що це ваш камінь. І вам буде під силу геть усе.

Як відрізнити від підробки та особливості догляду

Коли ваш вибір – ювелірна прикраса з котячим оком, зверніть увагу на оригінальність самоцвіту. Якщо це натуральний кристал, він може мати легке світіння в темноті, вирізнятиметься зеленими й коричневими відтінками, але ніяк не рожевими чи салатовими, та обов'язково даватиме рівний відблиск «зіниці». До того ж справжнє котяче око буде мати немалу ціну, тому замовляти прикрасу з таким диво-каменем можна лише в спеціалізованих ювелірних інтернет-магазинах, що добре розуміються на якісних виробах, наприклад, в AURUM.

Доглядати за хризоберилом нескладно. Достатньо час від часу протирати камінь вологою м'якою ганчіркою або мити з мильним розчином. Не можна використовувати агресивні хімічні засоби. Також прикраси краще тримати якомога далі від різких перепадів температур та зберігати в скриньках із м'яким покриттям.



Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд