Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Малахіт — камінь з давньою історією



Малахіт можна назвати одним з найпривабливіших мінералів завдяки глибокому насиченому кольору і незвичайним візерункам. Особливо вони стають помітними на відполірованій поверхні або зрізі. Найбільшу цінність мають зразки з тонкими кільцями. Друга назва каменю — «павине око».

-49%
Каблучка "Конюшина" з червоного золота з малахітом
-49%
Підвіс "Конюшина" з червоного золота з малахітом


Основні характеристики мінералу

Камінь формується з мідної руди. Ґрунтові води вбирають основні елементи з покладів. Коли концентрація стає занадто великою, вони осідають на поверхні. Цей процес призводить до формування самоцвіту.

Малахіт має невелику твердість, яка за шкалою Мооса дорівнює від 3,5 до 4 одиниць. За стабільного впливу високої температури мінерал схильний до руйнування. При нагріванні відтінок стає темнішим. У мінералу немає стабільного кольору. Відтінки варіюються від зеленого до практично чорного, він може бути бірюзовим, темно-зеленим, оксамитовим. Багато що залежить від родовища. Камінь малахіт унікальний і неповторний.



Він розчиняється в соляній кислоті, процес супроводжується виділенням вуглекислого газу і шипінням. При контакті з аміаком виходить приємний блакитний відтінок. Розрізняють такі види малюнків:

  • струменевий;
  • стрічковий;
  • петельчатий;
  • круговий.

Перед покупцями ювелірних виробів з такою інкрустацією відкривається великий вибір різновидів.

Що впливає на вартість

Що химерніші завитки і контрастніші смуги, то вища ціна. Також вартість залежить від родовища і властивостей. Твердий, насичено забарвлений малахітовий камінь оцінюється вище. Загальноприйнята така класифікація каменю:

-49%
Сережки золоті з підвісами "Конюшина" з малахітом
  • Плісовий. Найдешевший різновид. У нього зерниста структура, а волокна розміщені радіально.
  • Бірюзовий. Доступний за ціною, що пояснює велику популярність. Серед ювелірів він — явний фаворит. Його легко обробляти завдяки паралельному розміщенню волокон. Це доволі твердий матеріал. Відрізняється елегантним стрічковим візерунком.
  • Кучерявий. Його також називають шовковим малахітом. Має блакитний або бірюзовий відтінок і раніше вважався дорогоцінним.
  • Дрібновізерунковий. У нього специфічний малюнок, властивості малахіту в тому, що його поверхня нагадує кору дерева. Дорогий, що виправдано унікальністю.

Вартість ювелірної продукції в інтернет-магазинах визначається не тільки різновидом каменю, а й розміром, вагою виробу, складністю дизайну. При виборі бажано порівняти кілька товарів у каталозі за основними характеристиками, щоб підібрати оптимальний варіант.

Історія знаходження та відомі родовища

Точної інформації про перше виявлення самоцвіту немає. Він був добре відомий у Стародавньому Римі під назвою «молохотис». Однак те родовище виснажилося, тому видобуток було зупинено. Особливої популярності мінерал набув у зв'язку з виявленням багатих запасів на кордоні Європи та Азії 1963 року. Сьогодні це родовище практично вичерпано. Малахіт видобувають у Казахстані, Китаї, Румунії, Франції та Німеччині. Основні постачальники — Конго (Заїр) і Намібія. Африканський камінь відрізняється великими розмірами, кільцями правильної форми і контрастністю.

Дивовижні особливості

Сам по собі зелений колір позитивно впливає на емоційний стан. Літотерапевти відзначають такі властивості малахіту для жінок і чоловіків:

  • покращує концентрацію уваги;
  • допомагає в разі мігрені та безсоння;
  • омолоджує шкіру;
  • полегшує напади астми;
  • знімає біль у суглобах і кістках;
  • позитивно впливає на репродуктивну систему.

Вважається, що камінь допоможе в становленні духовної та інтелектуальної зрілості. Персні зі вставкою часто носять представники сильної статі. Сережки з малахітом личать зеленооким і рудоволосим жінкам. Ще одне важливе питання — кому підходить малахіт за знаком Зодіаку. Це оптимальний вибір для Левів, Тельців і Терезів. На Дів і Скорпіонів він діє неоднозначно, тому слід керуватися особистими уподобаннями.

Відмінні риси оригіналу

Підроблені зразки зустрічаються не так часто. Причина в тому, що процес виготовлення більш витратний, ніж вартість натурального мінералу. Якщо все ж виникла підозра, зверніть увагу на малюнок. У смужок у натуральному самоцвіті концентричний вигляд. У фальшивках вони перериваються.

Наявність прозорих вкраплень вказує на скло. Натуральний малахіт відрізняється невеликими градієнтами. Якщо вони перенасичені, перед вами підробка. Природний мінерал холодний і повільно нагрівається, на відміну від скла і кераміки.

Застосування в ювелірних виробах

Прикраса складається з оправи, виконаної з різних металів, і вставки. Перевага в тому, що камінь добре поєднується із золотом і сріблом. Холодний відтінок сплаву звертає увагу на інкрустацію, а теплий створює яскравий контраст.

Найчастіше застосовують огранювання кабошон — надання обтічної форми і полірування. Популярні сережки, каблучки та підвіски — асортимент моделей величезний. Вони відрізняються за розміром і типом оправи. Ефектний вигляд мають кольє і браслети з такою вставкою.

Як і з чим носити прикраси з малахітом

Це камінь-одинак, і сусідство з іншими самоцвітами часто виявляється зайвим. Його найкраще використовувати як акцентну прикрасу. Малахіт особливо конфліктує з червоними і блакитними каменями. Припустиме поєднання з оніксом і нефритом, а також крихтою білих прозорих вставок, наприклад, фіанітів. Це стильна прикраса для юних і солідних дам. Зелений колір підкреслює запал молодості та юну красу. Малахіт освіжить образ зрілого віку.

Догляд за ювелірним виробом полягає в протиранні вологою м'якою серветкою. Тримайте його якомога далі від відкритого вогню і високих температур, оскільки легко плавиться. Зберігати прикраси бажано в закритій скриньці. Якщо вам до душі такі коштовності, їх можна замовити в ювелірному магазині з доставкою по Україні.


Товари зі статті Показати все
-49%
Каблучка "Конюшина" з червоного золота з малахітом

Залишити відгук

Каблучка "Конюшина" з червоного золота з малахітом
-49%
Підвіс "Конюшина" з червоного золота з малахітом

Залишити відгук

Підвіс "Конюшина" з червоного золота з малахітом
-49%
Сережки золоті з підвісами "Конюшина" з малахітом
5

Відгуки (1)

Сережки золоті з підвісами "Конюшина" з малахітом

Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд