Ваш город
Наші магазини
Каталог
Зв'язатися з нами
0 800 759 569 (безкоштовно) 044 353 92 56
[email protected] Замовити виклик
Режим роботи
з 9:00 до 20:00 без вихідних

Медичне золото: коштовність або біжутерія

Ювелірні вироби з популярних золотих сплавів 585-ї та 750-ї проб цінуються у всьому світі. Матеріал відрізняється благородним кольором, вишуканим блиском, прикраси надають образу шарм та солідність. Проте майстри нерідко використовують у прикрасах медичне золото. Часто шахраї та недобросовісні магазини видають медичне золото за коштовності і, тим самим, вводять людей в оману. Ювелірна компанія AURUM продає вироби, апробовані Державною пробірною палатою України, які мають тавро з пробою металу, яке відсутнє на медичному золоті. Детальніше про клеймування можна дізнатись у статті. Розглянемо особливості, переваги та недоліки цього матеріалу. Дізнаємося, чи варто вважати медичне золото гідною альтернативою справжньому. Остерігайтесь підробок та купуйте в перевірених ювелірних магазинах.

Склад та фізичні властивості

Вперше про медичне золото ви, можливо, почули, коли збиралися проколювати вуха — собі чи доньці. Саме воно найчастіше служить матеріалом для перших сережок. З нього також виготовляють хрестики, браслети, каблучки. Такі прикраси недорогі і підходять як пробні.

Від традиційних сплавів цей відрізняється тим, що аурум у ньому використовують лише як напилення, покриття. Основу виробу складає так звана хірургічна сталь. Медичний сплав – це суміш таких елементів:

  • молібден;
  • хром;
  • нікель;
  • марганець;
  • магній;
  • кремній.

До складу також входять вуглець, сірка, фосфор. Є кілька різновидів медсталі. Її використовують для виготовлення біжутерії, вкриваючи шаром благородного матеріалу. На вигляд вироби з медичного золота схожі на дорогоцінні. Все ж таки з часом покриття окислюється, темніє і стирається. Такі прикраси — це недорога біжутерія, що на вигляд і за властивостями набагато поступається коштовностям із чистого золота. Вона вимагає більш дбайливого поводження, верхній шар легко подряпати.

Види позолот

Сплав набуває характерних відтінків і властивостей завдяки покриттю. Використовують дві технології:

  • Gold Plated – метод гальванізації. Дорогоцінний метал накочують або напилюють на сталь. Покриття тонке, не дуже міцне та недовговічне. У процесі носіння на виробі з'являються потертості та подряпини. Продукт відрізняється низькою вартістю.
  • Gold Filled – термічний метод. Аурум наносять на поверхню за температури +900°C. Воно надійніше з'єднується з основою, не сколюється. Технологію використовують у якісній біжутерії із медичного золота.

Відрізнити засоби виготовлення можна, уважно оцінивши зовнішній вигляд прикрас. Недорога позолота видає себе тонким шаром. Гравіювання або штампування будуть неглибокими, поверхневими. Якщо візерунок утоплений, з чіткими гранями, використано якіснішу технологію.

Відмінні риси медичного золота

Непрофесіоналу важко помітити різницю між хірургічним сплавом та дорогоцінним. Справжні поціновувачі благородних прикрас легко розпізнають підміну. Основна зовнішня відмінність – це відсутність проби. Її немає на кулоні чи сережках — це точно медичне золото.

Якщо говорити про склад та властивості, дорогоцінний сплав присутній лише у верхньому шарі. У робочому матеріалі його немає. Тому прикраси із медичного золота менше коштують. Недорогі вироби ніколи не інкрустують коштовним камінням: діамантами, смарагдами, рубінами та іншими. У цій категорії не знайти шедеври ювелірного мистецтва та коштовності, які десятиліттями не втратять цінність. Одягати дешеву біжутерію на особливі заходи, у парі з дорогим вбранням – моветон. Вони згодяться хіба що для простих повсякденних образів.

Перевірку можна провести у домашніх умовах. Є такі методи:

  • Проведіть бічною частиною прикраси по керамічній тарілці без глазурі. Якщо слід темний, то це медзолото, світлий — натуральне.
  • Через вміст нікелю та заліза хірургічний сплав магнітиться, аурум – ні.
  • Зробіть подряпину на внутрішній стороні. Проведіть по ній йодом. На медзолоті залишиться білий слід.
  • Спосіб аналогічний попередньому, тільки знадобиться нашатирний спирт. Намочіть ватяну паличку, потріть поверхню 15 секунд. З'явився блакитний колір – це сталь із покриттям.

Ці методи допоможуть дізнатися, що перед вами: біжутерія із медичного золота або оригінал. Врахуйте ризик зіпсувати виріб.

Позитивні риси та недоліки

Якщо ви вперше зібралися зробити пірсинг, можна купити недорогий виріб, поки заживе ранка і ви визначтеся зі стилем. Також це непогана альтернатива для маленьких дітей, які поки що не оцінять шик благородного металу. Однак якщо ви хочете виглядати стильно та зі смаком, сережки з медичного золота не підійдуть. Купуйте вироби тільки зі шляхетних сплавів 585 або 750 проб.

Вагомий недолік – зовнішній шар з часом стирається. Під ним проступає основа, привабливість губиться. Хоча шар можна відновити, це зайві турботи. Натуральні золоті вироби збережуть первісний вигляд. Тому якщо ви шукаєте цінний подарунок близькій людині, прикрасу, яка залишиться в моді поза часом, віддайте перевагу виключно золоту.


Введіть номер телефону і ми вам зателефонуємо за кілька секунд